U bent hier: Artikelen > Archief > Cholesterol

Cholesterol

4 juni 2019 16:19

1 september 2012 11:37 Jan schreef al over de leugen van de Cholesterol hier nog meer info daarover. De info komt weg bij www.kruidenvrouwtje.nl kijk ook op deze site voor nog meer goede info. Cholesterol heeft in onze maatschappij een zeer slecht imago. Voor een gedeelte heeft dat te maken met de verkoop van margarines (lees: Becel), voor een gedeelte met de samenhang (die er wel degelijk is) tussen een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed en een verhoogd risico op hart en vaatziekten. Men wijst cholesterol aan als oorzaak, het is tenslotte verhoogd, maar vergeet te kijken hoe het komt dat het cholesterolgehalte zo verhoogd is.

Cholesterol is nodig
Cholesterol is zeker geen overbodige stof voor ons lichaam, het heeft namelijk de volgende zeer belangrijke taken:

• Grondstof voor cortison, aldosteron, progesteron, testosteron en estradiol;
• Grondstof voor de aanmaak van galzouten (vetvertering);
• Grondstof voor de aanmaak van vitamine D uit zonlicht;
• Activeert de aanmaak van ontstekingsremmende prostaglandines;
• Heeft neurotransmitter eigenschappen (doorgeven van zenuwboodschappen);
• Vormt een onderdeel van de celmembranen - zorgt voor flexibiliteit;
• Is een anti-oxidant.
Bovendien gebruikt het lichaam cholesterol om voedingsstoffen richting de cellen te transporteren en om overtollige stoffen van de cellen af te transporteren.

Cholesterol is voor ons lichaam onontbeerlijk. Je krijgt in feite meer klachten door een te laag cholesterolgehalte dan door een te hoog cholesterol gehalte. Dat wil echter niet zeggen dat een te hoog cholesterolgehalte niet schadelijk is.

Bovendien: bepaalde reguliere medicatie is in staat het cholestrolgehalte te verhogen. Zo worden bij hartklachten regelmatig betablokkers voorgeschreven. En betablokkers bijvoorbeeld verhogen het cholesterolgehalte. Een factor die vaak onderschat wordt.

Cholesterol via de voeding
Cholesterol wordt door het lichaam zelf in de lever gemaakt. Een mens krijgt maar 3% van het totale cholesterol gehalte binnen via de voeding. De rest maakt het lichaam zelf aan. Dat geeft eigenlijk al aan hoe belangrijk cholesterol is. En er bestaat een regelmechanisme: de lever maakt minder cholesterol aan als er meer via de voeding binnenkomt en andersom. (Lekkere) dingen laten staan waar cholesterol in zit, zet dus geen zoden aan de dijk. Je cholesterolgehalte daalt daar nauwelijks van, dat moge duidelijk zijn. Het kan ook anders: lees verder.
LDL en HDL
We kennen LDL cholesterol en HDL cholesterol. Beide soorten zijn nodig en moeten in een bepaalde verhouding voorkomen.
Het HDL (hoge dichtheid lipoprotein) cholesterol wordt wel gezien als het gunstige of goede cholesterol. HDL verwijdert het teveel aan cholesterol uit de vaatwanden en de cellen en vervoert dit terug naar de lever. De lever verwerkt dit cholesterol en scheidt het via de gal uit. Bovendien ruimt HDL ook neergeslagen verzadigde vetten op.
LDL (lage dichtheid lipoprotein) cholesterol brengt cholesterol plus voedingsstoffen richting de cellen en de vaatwanden. LDL cholesterol is rijk aan veresterd cholesterol, dit heeft de neiging zich te hechten aan membranen. Op zich een goede eigenschap omdat zo de vrije cholesterol en de meeliftende voedingsstoffen kunnen worden opgenomen. Te véél LDL of geoxideerd LDL zorgt voor cholesterolafzettingen aan de vaatwand. LDL cholesterol wordt dan ook wel gezien als het ongunstige of slechte cholesterol.
Een goede LDL:HDL verhouding = 4:1. LDL neemt dan 80% van het geheel in en HDL 20%. Een hoger HDL percentage is beter dan een hoger LDL percentage.
Hoe de verhouding zou moeten zijn kun je vinden op de pagina cholesterol meting.
Vraag en aanbod
Cholesterol heeft een aantal belangrijke taken te verrichten binnen het lichaam (zie boven). Logisch dus dat bepaalde activiteiten 'vragen' om cholesterol. Stress (verhoogt de vraag naar cortisol), te weinig drinken (verhoogt de vraag naar aldosteron), zwangerschap (verhoogt de vraag naar oestrogeen, progesteron en testosteron), tekort aan vitamine D (je hebt cholesterol nodig om D te kunnen maken), ontstekingen (verhoogt de vraag naar anti-oxidanten), verkeerde vetten (verhoogt de vraag naar extra scharnierpunten om de celwanden soepel te houden) en vrije radicalenschade (zorgt voor oxidatie van LDL cholesterol waardoor deze onwerkzaam worden en verhoogt dus indirect de vraag naar LDL).
Als we kijken naar het aanbod zien we dat met name de geraffineerde koolhydraten en de transvetten de hoeveelheid LDL doet stijgen.
Aanmaak
Zoals bij alle lichaamseigen stoffen is niet alleen de ‘vraag’ bepalend maar ook het al dan niet voorhanden zijn van ‘grondstoffen’. Cholesterol wordt gemaakt van vet en van koolhydraten. Van (de juiste) vetten kan het lichaam HDL én LDL maken, van koolhydraten alleen maar LDL. Bedenk dat de meeste koolhydraten zitten in suiker, snoep, frisdrank en granen (brood, muesley, pizza, pasta etc.)
En als we weten dat geraffineerde koolhydraten de triglyceride waarden omhoog doet schieten en dat een tekort aan B vitamines de homocysteïne waarden doet stijgen (geraffineerde koolhydraten bevatten geen B maar kosten B bij de verwerking).
Dat gevoegd bij het feit dat homocysteïne de vaatwand beschadigd en LDL doet oxideren is het dus logisch dat door het gebruik van geraffineerde koolhydraten (al dan niet in combinatie met te weinig of juist de verkeerde vetten) de totale cholesterolspiegel omhoog schiet en dat met name het LDL gehalte stijgt.
Reguliere interventie
Je kunt natuurlijk Statines inzetten. Statines werken cholesterol verlagend en worden als lipide (=vet) verlagend middel vaak ingezet bij arteriosclerose. De bekendste statines zijn Zocor, Crestor, Lipitor en Selektine. De cholesterolverlagende werking van statines wordt bereikt door de aanmaak van mevalonaat te te blokkeren. Mevalonaat is de voorloper van cholesterol, coënzym Q10 en selenoproteïnen.
Door mevalonaat, via een remming op HMG-CoA (3-hydroxy-3-methyl-glutaryl coënzym A - voorloper van mevalonaat), te blokkeren (de HMG-CoA reductase) wordt inderdaad minder cholesterol aangemaakt. Dit is ook meetbaar. Nadeel is dat dan ook de aanmaak van cortison, aldosteron, oestrogeen en testosteron, galzouten en vitamine D geremd wordt omdat deze allemaal worden gemaakt uit cholesterol.
Door mevalonaat te blokkeren wordt ook de aanmaak van het coënzym Q10 geblokkeert. Q10 is onder andere nodig voor de aanmaak van energie in de hartspiercellen. Door het slikken van statines wordt deze aanmaak met 40% onderdrukt. Het hart kan zijn werk niet meer doen (energietekort) en een chronisch hartfalen kan daarvan het gevolg zijn.
Door mevalonaat te blokkeren wordt ook de aanmaak van selenoproteïnen geblokkeert. Selenoproteïnen zijn nodig voor de vorming en handhaving van spierweefsel. Pijn aan de skeletspieren, spierzwakte en vermoeidheid zijn de eerste symptomen van een statine geïnduceerde myopathie (atrofie van spierweefsel). Aanhoudende spierpijn na lichamelijke inspanning of lichte sportbeoefening kan duiden op een stoornis in het herstel van spier-schade op microniveau. Een tekort aan selenoproteïnen kan bovendien resulteren in een verminderde aanmaak van het actieve schildklierhormoon T3 en in een verminderde anti-oxidative activiteit van selenium afhankelijke enzymen. Selenium is een sterk werkend anti-oxidant met bewezen anti-kanker werking maar kan alleen zijn werk doen als er selenoproteïnen aanwezig zijn. Dit verklaart de relatie tussen kanker en statinegebruik. Het cholesterol gehalte gaat naar beneden maar het totale sterftecijfer niet omdat kanker een bijkomende doodsoorzaak is.
Kortom: gebruik statines en sterft met een mooi laag cholesterolgehalte aan hartfalen of kanker. Vergeetachtigheid en disoriëntatie zijn trouwens minder dodelijk maar ook geen fijne bijwerkingen.
Natuurlijke cholesterolverlagers
De beste manier om van te hoge cholesterolwaarden en/of een onevenwichtige cholesterol samenstelling af te komen is de aanpassing van het voedingspatroon. Zorg dat je voldoende anti-oxidanten, vitamine D en B vitamines binnenkrijgt, schrap de transvetten en geraffineerde koolhydraten en voer de hoeveelheden groente, fruit, olijfolie en vette vis flink op.

Cholesterol dieet
Een mens krijgt maar 3% van het totale cholesterol gehalte binnen via de voeding. De rest maakt het lichaam zelf aan. En er bestaat een regelmechanisme: de lever maakt minder cholesterol aan als er meer via de voeding binnenkomt en andersom.

Nu kun je natuurlijk alle cholesterolrijke voeding schrappen in de hoop dat het cholesterolgehalte in het bloed daalt maar dat haalt op die 3% natuurlijk helemaal niets uit. Bovendien: hoe minder cholesterol er via de voeding binnenkomt hoe meer het lichaam zelf gaat aanmaken.
Beter is het iets te doen aan de oorzaak. Waarom gaat het lichaam zoveel cholesterol aanmaken? Wat maakt dat het lichaam dat nodig acht? Cholesterol heeft een aantal belangrijke taken te verrichten binnen het lichaam. Het is nodig als grondstof voor hormonen, galzouten en vitamine D. Het zorgt voor het doorgeven van zenuwboodschappen. Het vormt een onderdeel van de celwanden en zorgt dat ze mooi flexibel blijven. Het is een lichaamseigen anti-oxidant. Logisch dus dat bepaalde activiteiten 'vragen' om cholesterol. Stress (verhoogt de vraag naar cortisol), te weinig drinken (verhoogt de vraag naar aldosteron), zwangerschap (verhoogt de vraag naar oestrogeen en progesteron), tekort aan vitamine D (je hebt cholesterol nodig om D te kunnen maken), ontstekingen (verhoogt de vraag naar anti-oxidanten), verkeerde vetten (verhoogt de vraag naar extra scharnierpunten - dus LDL - om de celwanden soepel te houden) en vrije radicalenschade (zorgt voor oxidatie van LDL cholesterol waardoor deze onwerkzaam worden).
Cholesterol wordt gemaakt van vet en van koolhydraten. Van (de juiste) vetten kan het lichaam HDL én LDL maken, van koolhydraten alleen maar LDL. Als we kijken naar het aanbod zien we dat met name de geraffineerde koolhydraten en de transvetten de hoeveelheid LDL doet stijgen.
Lees meer over cholesterol, de werking van statines en de betrouwbaarheid van cholesterolmetingen onder de sectie "zo zit dat".
Natuurlijke cholesterolverlagers
De beste manier om van te hoge cholesterolwaarden en/of een onevenwichtige cholesterol samenstelling af te komen is de aanpassing van het voedingspatroon. Zorg dat je voldoende anti-oxidanten en B vitamines binnenkrijgt, schrap de transvetten en geraffineerde koolhydraten en voer de hoeveelheden groente, fruit, olijfolie en vette vis flink op.

Transvetten schrappen
Transvetten werken LDL cholesterolverhogend. Die moeten dus radicaal geschrapt worden uit het voedingspatroon. Transvetten komen in de natuur nauwelijks voor. Zij zijn ontstaan in de fabriek doordat vloeibare plantaardige vetten gehard worden. De verandering van de vetstructuur maakt dat transvetten niet door het lichaam als 'natuurlijk' worden ervaren. Het lichaam kan er nauwelijks iets mee. Bovendien, áls ze bij gebrek aan andere vetten door het lichaam gebruikt (moeten) worden tast dit de integriteit van de celstructuren aan. Celwanden waar transvetten in zitten zijn niet meer flexibel en knappen snel stuk, met alle gevolgen van dien (denk aan bloedvaten die knappen).

Transvetzuren zitten in:
• bak-, braad- en frituurvet (met uitzondering van ossenwit en kokosvet)
• koffiewitmaker (creamer - met uizondering van kokoscreamer)
• koekjes en gebak
• in of met hete olie bereide producten
• gefrituurde producten (met uitzondering van in ossenwit of kokosvet gebakken zaken)
• alle kant en klare producten waarin geharde plantaardige olie of vetten is verwerkt
• pizza's, zoutjes, chips etc.
Linolzuur schrappen
Linolzuur (zonnebloemolie bijvoorbeeld) leek cholesterolverlagend te werken maar veroorzaakt bij nader inzien (onderzoek eind 2006) érg veel ontstekingsprocessen (arteriosclerose = een ontstekingsproces). Dit komt omdat we te weinig capaciteit hebben om linolzuur om te zetten waardoor we linolzuurstapeling krijgen en juist die stapeling geeft die ontstekingen. Daarom wordt geadviseerd de linolzuurinname drastisch te beperken en in zéker geen linolzuurverrijkte producten te gebruiken.

Gebruik roomboter (bevat laurinezuur) in plaats van (dieet) margarine of halvarine (bevat linolzuur én transvetzuren)

Suiker schrappen
Suiker en geraffineerde koolhydraten (witmeel, frisdranken, kant- en klaar spullen, pakjes en zakjes) doen de triglyceride waarden omhoog schieten en kosten veel vitamine B om verwerkt te worden. Een tekort aan B vitamines doet de homocysteïne waarden stijgen. Triglyceride en homocysteïne beschadigen de vaatwand en veroorzaken een oxidatie van LDL cholesterol. Logisch dus dat door het gebruik van geraffineerde koolhydraten de totale cholesterolspiegel omhoog schiet en dat met name het LDL gehalte stijgt. Daar moeten we dus vanaf.

Vis, olijfolie en kokos invoeren
Alle soorten vis bevatten omega 3 vetzuren. Deze werken sterk ontstekingsremmend en cholesterolverlagend (het klopt dat er in garnalen ed ook cholesterol zit maar de omega 3 die er ook in zet dat beetje cholesterol kilometers in de schaduw). Vette vissoorten (aal, haring, sardientjes, makreel, tonijn, zalm etc) bevatten erg veel omega 3 vet. Bedenk wel dat vissticks naar verhouding meer geraffineerde koolhydraten bevatten (het is bijna alleen maar korst) dan omega 3 - die vallen dus af als omega 3 bron. Eet minimaal 3x per week vette vis, garnalen, kreeft, oesters of mosselen, vaker is natuurlijk beter.
Olijfolie bevat veel oliezuur en werkt ook sterk ontstekingsremmend en cholesterolverlagend. Bovendien doet het de triglyceridewaarden dalen. Bak en braad in (milde) olijfolie en verdeel het ook kwistig over de salade en in de stamppot. Vooral niet moeilijk over doen.
Kokosolie (of vet) heeft een antimicrobiële werking, is werkzaam tegen kanker en hart en vaatziekten. Het belangrijkste bestanddeel (50%) van kokosvet is laurinezuur. Dit wordt succesvol ingezet bij bacteriële en schimmelinfecties, dysbioses (darmflora verstoringen), overgewicht (kokosolie bevat een erg lage glycemische index, bovendien verzadigd het eerder en wordt het niet als vet opgeslagen door het lichaam - in tegenstelling tot gewone suikers). Op het eiland Tokelau in de Stille Oceaan haalt men 60% van de energiebehoefte uit kokosolie. Het cholesterolniveau is, volgens Nederlandse normen ideaal en hart en vaatziekten komen er nauwelijks voor. Reden te over dus om meer kokosolie te gebruiken in de keuken.
Andere cholesterol ‘hulpmiddelen’
Afvangen LDL
Avocado
Noten olie
Olijf olie
Olijven
Pompoen olie
Pompoen pitten
Sesam pasta
Sesam zaad
Shi take Cholesterol verlagend
Cayenne peper
Grapefruit
Noten olie
Olijf olie
Olijven
Sambal
Sesam pasta
Sesam zaad
Sinaasappel schil
Spaanse peper Remming van de aanmaak
Artisjok
Avocado
Fenegriek
Gember
Pompoen olie
Pompoen pitten
En verder:
• Matig het zoutgebruik
• Eet veel, heel veel groente en fruit
• Eet slechts 1x per dag iets met tarwe (brood of pasta) en vul de 'lege ruimte' op met verse soep, salades, vis of fruit
• Drink dagelijks één á twee glazen rode wijn (niet meer)
• Gebruik meer kalium (vijgen, olijven, dadels)
Cholesterol verlagende factoren:
• Laurinezuur (vooral in kokosolie en kokosvet en in mindere mate in roomboter)
• Groente en fruit (de vezels die erin zitten, dus sap werkt niet)
• Tarwekiemen en andere spruitgroente (taugé, alfalfa)
• Lecithine (in sojabonen, tarwekiemen, eidooier)
• Knoflook, uien
• Vitamine B, C en E
• Cacao (neem chocolade met 70% of meer cacao - melk is de cholesterolverhogende factor)
Cholesterol verhogende factoren:
• Stress, geestelijke inspanning
• Roken, alcohol, koffie
• Magnetron (de doorstraling verandert de structuren)
• De pil