U bent hier: Artikelen > Archief > De Qi Gong van de Oostelijke Groep

De Qi Gong van de Oostelijke Groep

24 maart 2009 22:22

24 maart 2009 22:22 Verweven Zet positieve liefdevolle energie tegenover donkere negatieve energie. Alles is energie, alles bestaat uit trillingen. http://www.youtube.com/watch?v=fEhqS5GPt-w video de geheimen van qi, een wetenschappelijk onderzoek Ook in Qi Gong moet je niet vastzitten in een stijl. Een vaste stijl heeft beperkingen en legt eisen op van dit mag niet, het moet per se zo, er worden eisen gesteld als je er les in wilt geven, enz. zodat je de oefenstof nooit kan aanpassen aan de cursist. Alleen docenten die van Jan Kraak de tai chi tao-methode hebben geleerd zorgen er voor dat er geen hierarchie is. Niemand is boven de ander verheven. Het ontwikkelen van zelfontplooiing van de cursisten staat voorop.

Een tai chi tao-docent zorgt er voor dat de cursist de meester in zichzelf vindt.

Loop niet alleen in de voetsporen van de oude meesters. Zoek waarnaar zij zochten.

Deze informatie is niet alleen om meer inzicht te krijgen, maar ook om een helend bewustzijn te bereiken.

De Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren zit heel goed wat qi gong betreft. Qi gong zit namelijk in Tai Chi Tao verweven. Zoals in de eerste drie artikelen op deze site staat te lezen komt tai chi voort uit qi gong. Beiden zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zie ook het artikel 'Tai chi en qi gong'.

Dit heb ik enkele jaren geleden ook al eens geschreven in het blad Taiji Vizier van de Stichting Taijiquan Nederland. Nu er meer belangstelling gaat ontstaan voor qi gong wil de Stichting daaraan meer aandacht besteden en inventariseren wie er allemaal les in qi gong geven. Voor ons is dat niet van toepassing omdat Tai Chi Tao een veel bredere opzet heeft dan tai chi chuan. Tai Chi Tao is doorspekt met qi gong en is verder gebaseerd op de vijf elementen energieleer met de daarbij horende oefeningen en vormpjes. De Tai Chi Tao-docenten passen het toe en kunnen via de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren steeds nieuwe oefeningen leren.

Het is vreemd dat het merendeel van de tai chi chuan-docenten geen of weinig aandacht hebben geschonken aan qi gong. Er zijn inmiddels wel qi gong-leraren, maar de oefenstof is nog steeds beperkt. Er zijn ontzettend veel soorten qi gong.

In Tai Chi Tao worden vele soorten qi gong beoefend. Maar dan heel toegankelijk en aanpasbaar voor iedereen.

Qi gong bestaat niet alleen uit bewegingen, houdingen en stilstaande standen. In Tai Chi Tao gebruiken we vijf elementen-qi gong, zachte en vriendelijke massage-qi gong, zelfmassage-qi gong, magnetiserende-qi gong, het werken met de energiebal, adem-qi gong, zittende-, staande-, lopende- en liggende-qi gong, qi gong tegen chronische klachten- en pijn, lichtenergie-qi gong, verfijnende energie-qi gong, visualisatie-qi gong, tao yin-qi gong, zittende op een stoel-qi gong, yoga-achtige qi gong, afslank-qi gong zonder minder te hoeven eten, zelfmassage-qi gong (zittend, liggend, staand en lopend), shui-qi gong, healing qi gong, tao yin, Windadem Qi Gong , qi gong van de Duizenden Handen, enz. Het wordt in Tai Chi Tao al tientallen jaren mee gewerkt.

In de Qi Gong van de Tai Chi Tao kun je hieruit bepaalde oefeningen kiezen.

Dus, wie Tai Chi Tao beoefend doet tevens qi gong. Daarom is Tai Chi Tao zeer aantrekkelijk. De belangstelling voor de Tai Chi Tao-methode is groeiende en bevindt zich in een stroomversnelling. Hoe Tai Chi Tao in elkaar ziten welke filosofie er aan ten grondslag ligt, hoe toepasbaar en laagdrempelig, lees je op deze site.Kenmerkend voor de Tai Chi Tao-methode van Jan Kraak zijn de vijf elementenvormen en losse oefeningen. Naast enkele reeds bestaande vijf elementen-vormen ontwikkelde Jan Kraak zelf nog een twintig-tal vijf elementen-vormen. Deze vormen die door hem gemaakt zijn circuleren nu overal in den lande en ook ver daar buiten, zoals o.a. in Engeland, Israël, België etc. Ook niet tai chi tao-docenten hanteren hier en daar de vijf elementen-vormen die door Jan Kraak zijn ontworpen.

Vijf elementen vormen zijn o.a. De Harmonie, De Vijf Seizoenen, Terug naar de Bron, De Vijf Gouden Poorten, De Vijf Juwelen, De Vijf Energie Wielen, De Tempel van Jade, De Bloeiende Lotus, en nog vele anderen.


Vele andere vormen zijn ook door hem ontworpen, zoals tai chi-qi gong 10 steps De Tempelgroet, De Zuivere Bron, Terug naar de Berg, De Pekingvorm op de vierkante meter, de tai ci-qi gong van de Pekingvorm, Schatten Verzamelen enz.


Stijl geeft beperking en legt eisen op

Er zijn ook bepaalde stijlen in qi gong. Zoals Falun Gong ofwel Falun Dafa, Zhong Gong en bijvoorbeeld ChiNeng.
Dat zijn opzichzelf vaststaande vormen die een strikte vaststaande lijn volgen en waarin verder geen ruimte is om er iets anders aan toe te voegen of weg te laten als dat nodig mocht blijken. In feite zijn het beperkingen.

Ieder mens is anders

Elk mens is anders. Men kan een mens niet standaard behandelen.

Een maagkwaal bijvoorbeeld kan vele oorzaken en uitingen hebben. In de acupunctuur gaat men daar ook vanuit. Daarom zal de ene persoon met een maagkwaal op die wijze en andere personen met schijnbaar hetzelfde weer op andere punten worden geprikt. Deze aanpak wordt ook in de homeopathie toegepast. Ook in Tai Chi Tao.

Ook is er een richting die medische qi gong wordt genoemd, maar het is gewoon qi gong en elke qi gong kan ook medisch worden gebruikt zonder dat je het per se medisch hoeft te noemen.

Qi Gong is zo uitgebreid dat je niet in één richting moet gaan denken. De ene qi gong moet de andere aanvullen. In Chi Neng bijvoorbeeld zitten enkele oefeningen die niet iedereen kan uitvoeren zoals ze beschreven staan. Zoals de standig qi gong-oefening waarin je 10 minuten moet staan met je tenen naar elkaar toegericht en waarbij je met knieën gebogen moet blijven staan. Of het op je hurken gaan en weer op staan, liefst 100 keer. ChiNeng is slechts één van duizenden qi gong-vormen.

Om je benen te versterken zijn er andere alternatieve en simpelere qi gong-oefeningen en daar maakt tai chi tao gebruik van. In de qi gong van de Oostelijke Groep oefen je op een gemakkelijke manier de meridianen, de organen, de gewrichten enzovoort.

Je kan qi gong niet in eenn hokje stoppen, maar je moet het in zijn geheel zien. Daarom heeft een stijl zijn beperkingen. In Tao Chi Tao-Qi Gong wordt uitgegaan van de wenselijkheid, behoefte en aanpasbaarheid. En de scala aan mogelijkheden die de Tai Chi Tao-methode heeft is onuitputtelijk.

Verfijnen van chi

Vanuit de leegte ontstaat het.

Vanuit de leegte bouw je het op. Er zijn zes ringen:
1. leegte, 2. water, 3. hout, 4. vuur, 5. aarde, 6. metaal.
Een cyclus en een proces van terugkoppelen.

Deze zes ringen zijn weer met zes andere ringen, die ermee verband houden, verbonden:

1. voelen, 2. ontspannen, 3 samenhang, 4. opbouwen, 5, terugkoppelen, 6. leegte.

Dan pas kom je tot verfijnde energie om de spirituele licht-energie te ontwikkelen.

In de qi gong van de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren het niet om techniek maar om het verfijnen van energie, het invoelen en geestelijke ontwikkeling. Zo zit ook de Tai Chi Tao in elkaar. Dit is een belangrijk verschil met de qi gong zoals die over het algemeen wordt gegeven. Er zijn maar weinig qi gongsystemen die hiervan uitgaan.

Tai Chi Tao en de daaraan verbonden Qi Gong werkt niet met energie vanuit het oude concept, maar vanuit de nieuwe kosmische energieën ofwel met de transformatie die nu bezig is. Dat betekent dat de nieuwe kosmische energieën zich verfijnen en voor een versnelling zorgen.
Het gaat nu om je openstellen, het invoelen, zelfontplooiing, samen delen en uitwisselen, om de
samenhang van alles te zien, positieve instelling, het inleven en de intentie. Daardoor ontstaat
een intentie-energieveld en een zelfregulerend mechanisme.

Deze verandering zorgt er ook voor dat er zes extra chakra's bijkomen. Daarom werken we ook niet meer met zeven chakra's maar met de dertien chakra's. Deze energievelden zijn als volgt:

1. stuitchakra,
2. buikchakra,
3. miltchakra,
4. zonnevlechtchakra,
5. hartchakra,
6. thymuschakra,
7. keelchakra,
8. derde oogchakra,
9. kosmische doorstromingschakra,
10. kruinchakra,
11. pijnappelklierchakra,
12. transformatiechakra,
13. transmutatiechakra.

Bij deze chakra's horen tai chi tao- en qi gongoefeningen, die aan iedereen aangepast kunnen worden. De Vijf Elementen-oefeningen en vormen zijn eveneens een specifiek kenmerk van de Tai Chi Tao-methode. Elders op deze site lees je meer achtergronden over 'de eenvoud', 'dat er energieën in verschillende gradaties zijn', 'het verfijnen van energie', 'heldere, witte en lichtenergie'. En ook informatie dat werken met techniek of rationaliteit wel een energie oplevert, maar dat dit een ruwe, donkere of troebele energie geeft.

Wat de mens in deze tijd nodig heeft is een heldere verfijnde energie. Dat vergt een verandering in denken. We zijn er niet mee
om even een qi gong te doen en dan weer over te gaan tot de orde van de dag zonder deelgenoot te worden van de Tao en de nieuwe kosmische energien.Jan Kraak