U bent hier: Artikelen > Archief > Wat is Tai chi tao

Wat is Tai chi tao

4 juni 2006 17:35

Loop niet in de voetsporen van de oude meesters. Zoek naar waar zij zochten. Wat is Tai Chi Tao? Uitleg over de vijf elementen tai chi tao en qi gong Langzaam... Tai Chi Tao is geen stijl, het is een laagdrempelige methode met een grote diversiteit aan mogelijkheden en daardoor voor iedereen toegankelijk en toepasbaar. Tai Chi Tao gaat terug naar de wortels, namelijk Qi Gong. Jan Kraak heeft daar vele vijf elementen-oefeningen en vormpjes aan toegevoegd. Het is dit concept dat Tai Chi Tao zo populair maakt. Acupuncturisten beginnen langzamerhand ook Tai Chi Tao te ontdekken. Tot nu toe prikken ze alleen maar, maar door de Tai Chi Tao-vijf elementen-oefeningen, kunnen ze het prikken voor bijvoorbeeld versterken van de nierenergie ook aan de klant nierenergie-oefeningen meegeven.

Tai chi vinden mensen mooi om te zien. Je ziet beoefenaars op een langzame manier sierlijke bewegingen uitvoeren die onderdeel uitmaken van een vaste vorm. Je doet er lang over om zo'n vorm te leren. Dat is niet het geval met Tai Chi Tao. In Nederland wordt al lange tijd Tai Chi Tao beoefend. Het is in 1978 ontwikkeld door Jan Kraak uit Hardenberg. Er bestaat een groot verschil tussen Tai Chi Tao en Tai Chi Chuan. Als iemand aan Tai Chi doet dan heeft dat meestal betrekking op Tai Chi Chuan en een bepaalde stijl.

Als je zegt 'ik doe Tai Chi', dan wordt vaak gevraagd 'welke stijl beoefen je?' Er wordt altijd in termen van een stijl gedacht. Maar in Tai Chi Tao wordt niet in termen van een stijl gedacht, maar in termen van Tai Chi. Tai Chi is immers gebaseerd op natuurlijke principes. Niets in de natuur is absoluut onbeweeglijk. Het enige constante in de natuur, de kosmos is de verandering. Er is steeds sprake van een scheppend proces. Dat scheppend proces is uit tai chi als stijl gehaald. Tai Chi Tao is gemakkelijk te leren. Iedereen kan meteen meedoen en vloeit mee in de bewegingen. Vanaf 1972, toen ik met Tai Chi in aanraking kwam, beweer ik al dat Tai Chi voortkomt uit Tao yin, de oudste vorm van Qi Gong.

Stamboom

Qi gong is zeer uitgebreid en bestaat onder andere uit zachte technieken voor ademhaling, meridianen, drukpunten, sierlijke bewegingen, meditatie, zelfmassages en andere manieren om met energie te werken. Uit die technieken is Tai Chi ontstaan. En dus niet uit een vechtsport. Dat is slechts een tak van de stamboom, een tak die een eigen leven is gaan leiden. Men is met die tak aan de haal gegaan. Eigenlijk is men vergeten dat de andere takken ook bij Tai Chi horen.

Vanaf het begin heb ik Tai Chi vereenvoudigd en veelzijdiger gemaakt. Ik heb daar oefeningen en vormpjes, gebaseerd op de vijf elementen-energieën en Qi Gong, aan toegevoegd. Het scheppende proces. Het is een kwestie van terug gaan naar de bron.

Vandaar uit heb ik Tai Chi Tao ontwikkeld met daarin veel vijf elementen oefeningen en vormpjes. Met de nadruk op Tao. En niet zomaar als een loze kreet. Tai chi is een taoïstische methode. Het gaat om Tao. Het taoïstische yin en yang-symbool wordt niet voor niets het tai chi-teken genoemd. Dit teken wordt gebruikt, maar de taoïstische filosofie en benadering is losgelaten. Niemand geloofde mij dat Tai Chi uit Qi Gong is voortgekomen.

Maar gelukkig stond het opeens zwart op wit. Enkele jaren geleden stond het in enkele boeken. In 'Het boek der Chinese gezondheidsoefeningen'.van dr. Dahong Zhou (De Driehoek) en 'De tao van een gezond en lang leven' van Da Liu (De Driehoek). Zij schreven dat Tai Chi een uitvloeisel is van Tao yin.

In gesprekken met de Chinese Carla Huang en Jan Edelaar, die beiden vaak in China komen en nog onbekende qi gong bestuderen en archiveren, verklaren ook zij dat tai chi een vorm van qi gong is.

Onderstaande afbeelding laat Qi Gong (Dao Yin)- oefeningen zien van vele eeuwen voor Christus

Nu is Tai Chi Tao al flink over Nederland verspreid. Er is een heel netwerk van leraren. Deze docenten zijn aangesloten bij de Oostelijke Groep van Tai Chi Tao en Qi Gong Leraren. Tai Chi Tao kan ook aangepast worden aan mensen met reuma, fibromyalgie, ME, MS, rugklachten, RSI, ouderen, kinderen, allerlei klachten, bedrijfsleven, kortom, Tai Chi Tao is er voor iedereen, niemand uitgezonderd.

Kenmerkend voor de Tai Chi Tao-methode van Jan Kraak zijn de vijf elementenvormen en losse oefeningen. Naast enkele reeds bestaande vijf elementen-vormen ontwikkelde Jan Kraak zelf nog een twintigtal vijf elementen-vormen. Deze vormen die door hem gemaakt zijn circuleren nu overal in den lande en ook ver daar buiten, zoals o.a. in Engeland, Israël, België etc. Ook niet tai chi tao-docenten hanteren hier en daar de vijf elementen-vormen die door Jan Kraak zijn ontworpen.

Vijf elementen vormen zijn o.a. De Harmonie, De Vijf Seizoenen, Terug naar de Bron, De Vijf Gouden Poorten, De Vijf Juwelen, De Vijf Energie Wielen, De Tempel van Jade, De Bloeiende Lotus, Openen van de Hemelse Poorten, De Vijf Kosmische Energieën en nog vele anderen.

In Tai Chi Tao hoeft de deelnemer zich niet aan de leraar aan te passen, de docent past zich aan de cursist of aan de groep aan. Er worden steeds praktische tips en technieken gegeven. Steeds meer beoefenaren van Tai Chi Tao gaan er toe over om er ook les in te geven. Dat komt omdat Tai Chi Tao toegankelijker is en meer diepgang heeft.

Vanuit de leegte ontstaat het.

Vanuit de leegte bouw je het op. Er zijn zes ringen:
1. leegte, 2 water, 3. hout, 4. vuur, 5. aarde, 6. metaal.

Een cyclus en een proces van terugkoppelen.

Deze zes ringen zijn weer met zes andere ringen, die ermee verband houden, verbonden:

1. voelen, 2. ontspannen, 3 samenhang, 4. opbouwen, 5, terugkoppelen, 6. leegte.

Dan pas kom je tot verfijnde energie om de spirituele licht-energie te ontwikkelen.
Zo ontstaat de intentie en de essentie.

Alleen docenten die van Jan Kraak de tai chi tao-methode hebben geleerd zorgen er voor dat er geen hiërarchie is. Niemand is boven de ander verheven. Het ontwikkelen van zelfontplooiing van de cursisten staat voorop.

Niet een stijl is de weg. Een stijl zus en een stijl zo scheidt de mensen en schept rivaliteit. Het gaat niet om een Chinese, Koreaanse, Japanse, Indonesische, Okinawaanse of Westerse stijl. Jij bent de stijl. Het moet een onderdeel van je zelf worden. Je kunt wel van diverse stijlen leren, maar pin je er niet op vast, want dat belemmert je in je eigen ontwikkeling. Kijk niet op tegen een leraar, kijk niet op tegen een meester, imiteer niet je leraar, maar redeneer zelf en zoek de meester in jezelf. Dat is de visie van Tai Chi Tao. Van daaruit kom je tot je zelf, tot een transformatie en zelfontplooiing.

Een tai chi tao-docent zorgt er voor dat de cursist de meester in zichzelf vindt.

Loop niet alleen in de voetsporen van de oude meesters. Zoek waarnaar zij zochten.

Het gaat om het invoelen en intens waarnemen en genieten van elke beweging.
Daardoor ontstaat een fijnere energie en een intentie-energieveld.

meer informatie op
www.jankraak-taichitao.nl