U bent hier: Tai Chi Tao > Boekrecensies > Zhuang Zi

Zhuang Zi

23 november 2017

Zhuang Zi, of in de oude spelling Chuang-tzu, ca. 369 v.Chr.-286 v.Chr., was een Chinese dichter en taoïstisch filosoof uit de klassieke periode van de Chinese filosofie. Hij wordt een mysticus genoemd en de grootste vrijdenker uit de Chinese geschiedenis. Zijn werk wordt gezien als één van de drie pijlers die het fundament vormen voor het taoïsme.
Zhuang Zi (spreek uit: Dzwángdzu), of meester Zhuang, is de auteur van de Zhuangzi, een boek van meer dan 100.000 Chinese karakters dat al meer dan 2200 jaar grote invloed uitoefent op de Chinese cultuur. Het is het oudste en meest literaire boek uit het taoïsme en behoort tot de klassieken in de wereldliteratuur. Het werk is diepzinnig, met een gevoel voor satire en humor.
De filosofie van Zhuang Zi is o.a. anti conformistisch, sceptisch en nihilistisch. Hij ondermijnt de begrippen waarheid en werkelijkheid en wijst kennis en begrip daarbij af. Niet het zijn, maar het niet-zijn, niet het weten, maar het niet-weten, niet het doen, maar het niet-doen bestemt onze werkelijkheid.